Update

Tongerse vrouw aangehouden wegens poging kindermoord

De aanhouding van de 30-jarige verpleegster Katleen S. uit Borgloon, die donderdag haar twee kinderen probeerde te vergiftigen, is vandaag dertig dagen is verlengd. Ze wordt momenteel psychiatrisch onderzocht.

Medicatie
De verpleegster verscheen vandaag persoonlijk voor de raadkamer in Tongeren in aanwezigheid van haar advocaat. Vorige donderdag wilde ze haar dochtertje van 1 jaar en zoontje van 4 vergiftigen door een dosis medicatie. Ze gaf haar eenjarige dochtertje en haar vierjarige zoon een slaappil en twee pijnstillers. Dat maakte haar advocaat Justin Orij uit Borgloon dinsdag bekend. "De twee kindjes waren zelfs niet in slaap gevallen." Daarna probeerde ze via een overdosis zelfmoord te plegen.

Kinderen doen het goed
Haar broer vond de moeder en de twee kindjes op bed en verwittigde meteen de hulpdiensten. De toestand van de kinderen verbeterde heel snel. Na haar aanhouding vorige vrijdag werd ze overgebracht naar de ziekenboeg van de gevangenis in Hasselt, die ze intussen mocht verlaten. Relationele en financiële moeilijkheden liggen aan de oorzaak van het gezinsdrama.

Psychiatrisch onderzoek
"Naast een psychiatrisch onderzoek heeft de onderzoeksrechter een toxicoloog aangesteld. Het is nu wachten op hun verslagen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat zij als verpleegster met volle verstand de feiten pleegde. Vraag is in welke gemoedstoestand ze verkeerde. Mijn cliënte verkeert momenteel in goede gezondheid en de kindjes stellen het zeer goed. Ze verblijven bij hun vader. Intussen is er weer contact tussen mijn cliënte en haar ex. We gaan kijken in welke omstandigheden zij de kinderen ook kan ontmoeten, maar dat moet via de onderzoeksrechter gebeuren. Mijn cliënte kreeg al bezoek van haar vader.

De gevangenis is niet de aangewezen plek voor haar. Ze heeft verzorging nodig. Het onderzoek zit nog in een vroeg stadium, maar het is logisch dat haar aanhouding verlengd is. Het is ook afwachten of de betichting van poging tot moord gehandhaafd blijft, want dit kan nog geherkwalificeerd worden en daardoor kan de straf verminderd worden", besluit meester Orij.

De onderzoeksrechter heeft inmiddels drie gerechtsdeskundigen aangesteld en wil een psychiatrisch verslag over de persoonlijkheid van de vrouw. (belga/ep)