Update

Studenten voeren actie bij N-VA en PS tegen aanslepende onderhandelingen

1 Felix De Clerck, zoon van ontslagnemend minister Stefaan De Clerck (CD&V), wordt door de politie naar buiten geleid. ©BELGA

Een vijftiental actievoerders heeft deze voormiddag een tijdje een zitstaking gehouden in de kantoren van N-VA aan de Koningsstraat in Brussel. De leden van de Stockholm Group, die ook aan het PS-hoofdkwartier actie voerden, willen met hun "bezetting" protesteren tegen de blokkering van de federale regeringsonderhandelingen. Na een uur werden ze door de politie verwijderd. Bij de PS verliep de actie rustig: een delegatie werd er ontvangen door leden van de studiedienst.

De studenten kozen de twee winnaars van de verkiezingen uit omdat ze vinden dat "beide partijen onze democratie 'gijzelen' door de onderhandelingen zo lang te rekken". De naam van de groep is gebaseerd op het zogenaamde Stockholm-syndroom. Want hoewel N-VA en PS onze democratie gijzelen, blijven ze populair in de peilingen, luidt het.

Politie
De actievoerders waren even voor 11.00 uur de kantoren van de Vlaams-nationalisten binnengetrokken. Ze wilden het zaaltje waarin ze verbleven niet verlaten alvorens ze een partijverantwoordelijke zouden hebben gesproken. Uiteindelijk kwam rond de middag een einde aan de actie, toen ze door de politie - die met drie combi's ter plaatse was gekomen - werden verwijderd. Kort voordien was de pers ook al verzocht het gebouw te verlaten.

Teleurstelling
Achteraf klonk teleurstelling bij de jongeren. Ze benadrukten dat het dat het om een geweldloze actie ging en betreurden dat niemand van N-VA hen te woord wilde staan. Ze vinden dat de bevoking, bijna een jaar na de verkiezingen, het recht heeft te weten wat er precies gebeurt rond de onderhandelingstafel. Bij N-VA was men niet opgezet met de actie. De partij zegt steeds bereid te zijn om een gesprek aan te gaan, maar dan moet men daar op voorhand een afspraak voor maken. Voor gewelddadige acties hebben we sowieso geen respect, luidt het.

Vrijgave documenten
Bij de PS-kantoren aan de Keizerslaan daagden rond 11 uur dertien Nederlandstalige en Franstalige actievoerders op. Ze hielden een sit-in die een half uur duurde. Zij vroegen dat de nota's en documenten uit de communautaire onderhandelingen vrijgegeven worden, zodat die onderwerp kunnen zijn van een publiek debat. Twee van de studenten werden ontvangen door leden van de PS-studiedienst, het Institut Emile Vandervelde. "Een half geslaagde operatie", bestempelde een van de actievoerders achteraf. Bij de actie waren vier politieagenten aanwezig om een oogje in het zeil te houden. (belga/tma)