Update

Staking en stroompanne hinderen treinverkeer

1 ©BELGA

Een stroompanne tussen Antwerpen en Gent, ter hoogte van het station Beveren-Waas, heeft een bijkomend aantal treinreizigers in de kou gezet. De treinen hebben gemiddeld 20 minuten vertraging, aldus spoornetbeheerder Infrabel. Het treinverkeer ondervond al hinder door de aangekondigde stakingsactie in de werkplaatsen van de NMBS tegen geplande besparingen. Nu hebben ook een aantal treinbegeleiders het werk neergelegd.

Rond 7.55 uur raakte ter hoogte van Beveren-Waas een stroomkabel beschadigd door een externe aannemer die langs de spoorweg een fietspad aan het aanleggen is.

Door het incident is een storing ontstaan aan de seinrichting en ondervinden vier overwegen technisch alarm. Dat betekent dat de treinen er stapvoets moeten passeren. Een gemiddelde vertraging van 20 minuten is daardoor ontstaan tussen de stations Gent en Antwerpen, en dat in beide richtingen. Een tiental treinen kon ook niet doorrijden tot Antwerpen-Centraal en moest halt houden in Antwerpen-Berchem.

Herstelling

Er wordt verwacht wordt dat de stroomkabel in de loop van de voormiddag hersteld kan worden, en dat er nog tot vanmiddag vertragingen zullen zijn in het Waasland.

De stroomonderbreking valt samen met een aangekondigde staking waardoor een tiental treinen is afgeschaft en de vertragingen kunnen oplopen tot maximum een kwartier. "We maakten al erger mee", aldus een reiziger in Brussel-Zuid.

Staking
De hinder door de staking treft vooral treinen vanuit Brussel op de grote lijnen (onder meer richting Leuven, Antwerpen, Brussels Airport, Nijvel en Bergen). De staking duurt nog voort tot vanavond 22 uur.  Van het personeel in de ateliers heeft de helft het werk neergelegd in Oostende en 40 procent in Merelbeke, aldus de vakbond. De ateliers van Vorst, Charleroi, Kinkempois en Stokkem liggen volledig plat.

Solidariteit
Ook zeven van de 37 treinbegeleiders in Brugge-Oostende en een aantal begeleiders in Brussel en Luik hebben  spontaan het werk neergelegd. Het gaat om een wilde actie die door de vakbonden niet ondersteund wordt en die er kwam uit solidariteit met de stakingsactie in de werkplaatsen van de NMBS. Dat meldt Roland Vermeulen, voorzitter van het VSOA-Spoor.

Afgeschafte treinen en vertragingen
Hoewel gestaakt wordt in de werkplaatsen van de NMBS, kan niet worden uitgesloten dat "hier en daar" ook een treinbestuurder het werk neerlegt. Infrabel vraagt de reizigers dan ook om rekening te houden met afgeschafte treinen en vertragingen. Omstreeks 09u30 bleken in totaal al 45 treinen afgeschaft te zijn.

De zwaarst getroffen lijn in Vlaanderen is die van Brussel-Gent-kust in beide richtingen. Voor Wallonië gaat het om de lijn Brussel-Ottignies-Namen. De toestand is omstreeks 10u enigszins genormaliseerd, maar reizigers moeten rekening blijven houden met gevolgvertragingen.

Problemen op de weg
De werkonderbreking zorgt ook voor extra problemen voor het wegverkeer, meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Van Gent naar Antwerpen staat er een zware file en ook ten zuiden van Brussel is de impact van de staking voelbaar, zegt woordvoerder Hajo Beeckman. Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt ook voor een moeilijke avondspits bij de start van het verlengde weekend en raadt bestuurders aan de verkeersinformatie op de voet te volgen. (belga/sps/adha/sg)