President Van Rompuy krijgt zijn paleis

6 ©UNKNOWN

De kogel is door de kerk: het trio Interbuild-Cégélec-ITB mag voor de som van 180 miljoen euro de nieuwe hoofdzetel vande Europese Raad bouwen. Voorziene startdatum is augustus, als alles vlot verloopt kan Europees president Herman Van Rompuy er eind 2013 zijn intrek nemen.

©UNKNOWN
©UNKNOWN
©UNKNOWN
©UNKNOWN
Foto: Philippe Samyn and Partners, Dtudio Valle Progettazioni, Buro Happold Limited ©UNKNOWN

Het prestigeproject in hartje Europese wijk belooft een gigantische werf te worden. Het Résidence Palace wordt deels afgebroken en deels gerenoveerd en er is ruimte voor een nieuwe metrotunnel en spoorweg verbinding. Absolute blikvanger wordt de urnevormige nieuwbouw.

Het is het consortium Interbuild-Cégélec-ITB dat de bouw van het Europees prestige project voor zijn rekening mag nemen. De definitieve toewijzing kwam er na uitspraak van de rechtbank van koophandel, afgelopen vrijdag. Eén van de meedingende bouwondernemingen had de toewijzing door de Regie der Gebouwen betwist, maar krijgt nu nul op rekest.

315 miljoen euro
De drie bedrijven werkten eerder al samen voor de renovatie van de Financietoren, Interbuild dingt mee voor de bouw van de nieuwe NAVO-hoofdzetel. Voor het nieuwe hoofdgebouw van de Raad van Europa vraagt het consortium 180 miljoen euro. Met studiewerken, asbestverwijdering en andere voorbereidingswerken komt het totale kostenplaatje uit op 315 miljoen euro, op rekening van de Europese Unie.

Urnevormige constructie
De nieuwe hoofdzetel wordt een combinatie van nieuwbouw en een grondige renovatie van een deel van het Résidence Palace, en is ontworpen door architectenbureau Samyn & Partners en Studio Valle Progettazioni. Blikvanger wordt de urnevormige constructie, met op zijn breedst een diameter van veertig meter. Daarin komen onder meer conferentieruimtes en ook Europees president Herman Van Rompuy krijgt er een kantoor. De urne wordt omzoomd met een glazen wand, ter bescherming tegen stof en geluidshinder van de Wetstraat. De L-vormige en beschermde A-Blok van het art-deco Résidence Palace krijgt een grondige renovatie en wordt geïntegreerd in het geheel, dat uiteindelijk een kubus zal vormen. Het geheel biedt de Raad 45.000 vierkante meter vergader- en kantoorruimte, en 15.000 vierkante meter in onderbouw. Een passerelle zal het nieuwe gebouw verbinden met het Justus Lipsius-gebouw, het huidige hoofdkwartier van de Raad. Voor de bouw wordt ondermeer glas van gerenoveerde Europese gebouwen gebruikt.

Werken beginnen in augustus
Een deel van het Palace, meer bepaald de voorgevel die de zonen van ontwerper Michel Polak in de jaren 1960 lieten optrekken, werd al met de grond gelijk gemaakt. "Dat onderdeel van het Palace was slecht verouderd, voldeed niet meer aan de noden en wekte bij niemand interesse op", legt Johan Vanderborght van Regie der Gebouwen uit.
De werken aan de nieuwe constructie beginnen in augustus, en het belooft een van de grootste Brusselse werven ooit te worden. "Er lopen verschillende bouwwerven tegelijk", aldus Vanderborght. "De verschillende blokken van het Palace delen gemeenschappelijke faciliteiten zoals verwarming, maar ze moeten autonoom van elkaar kunnen draaien. Die elementen moeten dus van elkaar gescheiden worden."

Spoorwegverbinding
Daarnaast wordt ook ondergronds gewerkt. Er komt namelijk een nieuwe spoorwegverbinding en ook de bestaande metrolijn krijgt een nieuwe tunnel. Daarom staan de werken die dit jaar gepland staan vooral in het teken van het afstemmen van die verschillende werken op elkaar. "De aannemer moet de concrete organisatie van de bouw uitwerken, volgend jaar begint het echte werk." Tegen eind 2013 wordt de oplevering verwacht.

Meer vergaderruimte
De noodzaak van een nieuw onderkomen voor de Raad van Europa werd in augustus 2004 bekendgemaakt, toen de Raad Europese architecten vroeg een ontwerp in te dienen. Een en ander was het gevolg van de evoluerende politieke situatie binnen de Europese Unie. Allereerst is er het verdrag van Nice, aangenomen in 2001, dat onder meer stipuleert dat alle bijeenkomsten van de Raad in Brussel moeten worden georganiseerd. Praktisch gevolg is de nood aan meer vergaderruimte. Tel daarbij de uitbreiding van de EU en de komst van een president met gevolg, en een nieuw gebouw was onafwendbaar. (lb)