Binnenland

Ook Grimbergen organiseert geen verkiezingen

Het schepencollege van Grimbergen heeft vanavond beslist geen medewerking te verlenen aan de organisatie van de federale verkiezingen aangezien deze wegens de niet-splitsing van de kieskring BHV strijdig zijn met de grondwet. Grimbergen volgt hiermee het voorbeeld van Sint-Pieters-Leeuw en Opwijk. Verwacht wordt dat in totaal een vijftiental gemeenten uit Halle-Vilvoorde de oproep in die zin zullen volgen die de Conferentie van burgemeesters van Halle-Vilvoorde woensdag lanceerde.
 
"Concreet betekent dit dat een aantal taken die het kieswetboek expliciet aan het college opdraagt niet zullen worden opgenomen. Zo zal het college onder meer geen kiezerslijsten vaststellen, geen exemplaren of afschriften van kiezerslijsten afgeven aan personen die in naam van een politieke partij optreden en geen oproepingsbrieven verzenden", aldus het college van Grimbergen.
 
Provincie springt in
Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte heeft al aangekondigd dat hij in de plaats zal treden van colleges die dergelijke beslissingen nemen en er op die manier voor zal zorgen dat de stembusgang normaal kan plaatshebben. (belga/eb)