Binnenland

Netbeheerders factureren injectietarief met terugwerkende kracht

1 ©PHOTO_NEWS

De distributienetbeheerders Eandis en Infrax gaan de injectietarieven voor hernieuwbare energie met terugwerkende kracht opvorderen. Dat meldt de CREG en wordt bevestigd bij Eandis. Particuliere eigenaars van zonnepanelen moeten zich nog niet geviseerd voelen: enkel grote producenten (meer dan 10 kWh) die groene stroom op het net zetten moeten de tarieven betalen.

De maatregel is het gevolg van een beslissing van het Grondwettelijk Hof afgelopen zomer. Vlaanderen had begin vorig jaar een vrijstelling ingevoerd voor de injectietarieven omdat ze haaks stonden op het Vlaams beleid voor hernieuwbare energie. Maar volgens het Hof ging het gewest zijn boekje te buiten, want het betrof federale materie.

Sinds juli moeten grote producenten (die stroom opwekken via zonnepanelen of windmolens) de injectietarieven dus weer betalen. Maar, het arrest maakt dit perfect mogelijk, de destijds niet aangerekende tarieven worden nu wél gefactureerd. Voor Eandis gaat het om ongeveer 2.000 klanten die samen meer dan 6 miljoen euro moeten betalen.