Binnenland

N-VA haalt meer dan 40% in peiling RTBF - La Libre Belgique

1 Het N-VA van Bart De Wever laat de andere partijen steeds verder achter zich, zo blijkt uit de peiling. ©BELGA

De N-VA zet de andere Vlaamse partijen op een nog grotere achterstand. Dat blijkt althans uit een peiling van de Franstalige openbare omroep RTBF en de krant La Libre Belgique, waarvan de resultaten deze avond bekend raakten. De N-VA haalt 40,1 procent van de stemmen., aan Franstalige zijde neemt MR de leiding in Brussel.

De Vlaams-nationalisten gaan zo 1,5 procentpunt vooruit ten opzichte van de vorige peiling en 12,1 procentpunt ten opzichte van het resultaat bij de verkiezingen in 2010. Op ruime afstand volgen sp.a met 13,5 procent, CD&V met 13,4 procent en Open Vld met 11,6 procent. De Vlaamse liberalen zijn de enige Vlaamse meerderheidspartij op federaal niveau die erop vooruitgaan in vergelijking met de vorige peiling. Vlaams Belang gaat verder achteruit en komt uit op 10 procent, een daling met 2 procentpunt. Groen haalt 0,5 procentpunt meer en landt op 7,5 procent.

MR verteert scheiding van FDF goed
In Brussel neemt de MR de eerste plaats over van de PS, ondanks de scheiding van de FDF. De liberalen komen in de peiling uit op 23 procent van de stemmen. Dat is 2,5 procentpunt meer dan bij de vorige peiling. De PS moet 0,1 procentpunt inboeten en haalt nog 22,3 procent. Ondanks een daling tot 11,9 procent, komt Ecolo uit op de derde plaats. Het FDF volgt op de vierde plaats met 11,3 procent, terwijl het cdH een zware klap krijgt en amper 8,9 procent haalt.

In Wallonië blijft de PS met voorsprong de numero uno. De Franstalige socialisten gaan lichtjes vooruit tot 31,4 procent. Ook de MR boekt winst en komt uit op 21,1 procent. Het cdH blijft de derde partij in het zuiden van het land met 13,7 procent, terwijl Ecolo op 12,1 procent strandt. Het FDF lijkt niet aan te slaan in Wallonië: de vroegere kartelpartner van de MR moet het stellen met amper 1,3 procent van de stemmen.

De peiling werd tussen 27 augustus en 2 september uitgevoerd door Dedicated Reserach bij 2.707 kiezers. De foutenmarge bedraagt 3,3 procent.