Update

Milquet wil nep-cv's sturen als test op discriminatie

1 ©UNKNOWN

Vanaf volgend jaar worden willekeurige testen uitgevoerd om na te gaan in welke beroepssectoren vrouwen, vreemdelingen, gehandicapten, enz. worden gediscrimineerd. "Het worden dus geen testen na een klacht. We gaan de bedrijven niet viseren", beklemtoont minister van Werk Joëlle Milquet (cdH).

Steekproeven
Discriminatietests maken het mogelijk om op basis van belangrijke steekproeven discriminaties in kaart te brengen die vaak verborgen gaan achter voorwendsels (de job werd al toegekend, de woning is al verhuurd...). Mogelijk worden de koppeltesten ingevoerd. Zo'n test bestaat erin dat er twee dezelfde cv's worden opgestuurd naar een werkgever waarbij één kenmerk wordt veranderd: de naam (Peter of Mustapha), het geslacht (Peter of Petra), enzovoort. De federale overheid, de gewesten en het Racismecentrum trekken voor deze tests samen 500.000 euro uit.

Voka-Limburg tegen

De Limburgse afdeling van werkgeversorganisatie Voka is niet te spreken over de plannen van Milquet. Volgens Voka bezorgen dergelijke nep-cv's de werkgevers onnodig veel overlast. Bovendien getuigen de plannen van een groot wantrouwen tegenover werkgevers, luidt het.

Unizo ook

Het voorstel getuigt van een wantrouwen in de werkgevers en hun oprechte keuze voor de beste man of vrouw op de juiste plaats, voegt Karel Van Eetvelt van Unizo daaraan toe. Volgens de ondernemersorganisatie gaat Milquet een complex maatschappelijk probleem te lijf met simplistische oplossingen. "Stel dat werkgeversorganisaties nep-arbeidsmarktconsulenten laten aanbellen bij zogenaamde kansengroepen (...) om na te gaan of ze wel werkwillig zijn. Bij een vermoeden van werkonwilligheid zouden deze mensen moeten worden aangegeven bij de RVA om hun werkloosheidsuitkering te laten schrappen. Dergelijke heksenjacht werkt ook niet voor bedrijven", stelt Unizo.

Nepsollicitanten
De ondernemersorganisatie vraagt zich af waar de maatregelen blijven om nepsollicitanten te ontmaskeren en benadrukt haar inspanningen om alle werkgevers ervan te overtuigen aan te werven in functie van de geschiktheid en motivatie voor de job, los van afkomst, religieuze overtuiging, leeftijd of handicap. "Die constructieve aanpak is de enige met kans op slagen", aldus nog Unizo.

NSZ

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vindt het voorstel "ongehoord". "Dit lost het probleem, met name de krapte op de arbeidsmarkt, niet op. Bedrijfsleiders kunnen het zich niet meer veroorloven om kieskeurig te zijn. Bedrijfsleiders kijken naar de motivatie van een werknemer, niet naar hun afkomst", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. (belga/tdb/jv/bf)