Binnenland

Mangamoord: geslachtsdelen slachtoffer waren geschoren

De speurders denken dat de moordenaar inspiratie haalde uit de Japanse mangastrip Death Note. ©UNKNOWN

Het scrotum van de man van wie versneden lichaamsdelen zijn gevonden in het Dudenpark in Vorst was geschoren. Wellicht is dat een bijkomende aanwijzing in de richting van een psychopaat.

De akelige vondst werd vorige vrijdag rond halfzes gedaan door drie mannen. Een van hen vertelde gisteren in La Dernière Heure dat hem iets bijzonders was opgevallen aan de twee dijbenen en de halve romp in het park. De dijbenen, zegt hij, zagen eruit "als die van een wielrenner".

Op het scrotum was geen enkel haartje zichtbaar. Het parket bevestigde gisteren dat het relaas van de 64-jarige man strookt met de officiële bevindingen. Het ontharen van de lichaamsdelen kan een bijkomende indicatie zijn in de richting van een lustmoord. Bij de lichaamsdelen werden twee identieke vellen A4-papier gevonden met daarop in nu eens rode en dan weer gele hoofdletters: 'Watashi Wa Kira dess.'

Death Note


Dat is een verwijzing naar een bekende Japanse mangastrip, verfilmd in de serie Death Note. Daarin doodt een zeventienjarige student tijdens een eindeloos kat-en-muisspel met de politie tal van criminelen. De vinder van de lichaamsdelen was die namiddag naar de viswinkel gegaan en stapte naar huis via het Dudenpark.

"De papieren lagen enkele centimeters verwijderd van de dijbenen, die waren achtergelaten tussen twee bankjes. Toen ik ze zag, voelde ik me meteen slecht: ik heb overgegeven. De dijen waren afgesneden tot aan de knieën. Mijn vis heb ik achteraf weggegooid." Hoewel de speurders er sterk van overtuigd zijn dat hier een psychopaat aan het werk was, achten sommigen een studentengrap - "zeker aan het begin van het academiejaar" - niet uitgesloten (DM 3/10).

Aan de faculteit geneeskunde en farmacie van de VUB acht decaan Yvette Michotte die mogelijkheid echter zo goed als uitgesloten. "Onze studenten krijgen tijdens de lessen anatomie in de snijzaal inderdaad te maken met lijken", zegt zij.

"Maar die lichamen zijn gefixeerd in baden met formol. Normaal moet de politie in één oogopslag het verschil kunnen zien. De enige andere mogelijkheid die kan bestaan, zou zijn dat studenten een lichaam zouden stelen in een mortuarium, maar dat lijkt me een bijzonder ingewikkelde onderneming." De identiteit van het slachtoffer was gisteren nog steeds onbekend.

De politie is in eerste instantie op zoek naar een hoofd, twee armen, onderbenen en deel van de romp. Het vermoeden bestaat dat de dader die voor zich hield omdat ze de identificatie zouden kunnen vergemakkelijken. (Douglas De Coninck)