Binnenland

Mangamoord: een psychopaat of een studentengrap?

De cryptische berichten van 'Kira' bij de vrijdag in een Brussels park gevonden lichaamsdelen zijn wel degelijk afkomstig van de dader. Het slachtoffer zou een jongeman zijn die 48 uur voor de vondst van zijn bekken en dijbenen nog zou hebben geleefd.

'Tenzij ze in een diepvriezer hebben gelegen', zegt het Brusselse parket. Speurders denken hardop in de richting van een door de Japanse mangastrip Death Note geobsedeerde psychopaat. En hopen vurig dat het niet het begin is van een reeks.

Heeft iemand kakkerlakken, dan kan Marcel Gantois dat ruiken voor de eerste zich heeft vertoond. De bejaarde West-Vlaming is aan één kant potdoof, maar heeft het volste vertrouwen in zijn fenomenale reukorgaan. Hij woont aan de rand van het Dudenpark en maakt er elke dag iets voor vieren zijn wandelingetje. Altijd hetzelfde traject.

"Was ik vrijdag zelf gaan kijken, dan had de politie de dijen en het bekken wellicht eerder gevonden", zegt hij, starend naar het politielint. "Ik rook die vrijdag rot vlees. Hier op deze plek. Niet hevig, maar duidelijk genoeg. Ik dacht dat het een kadaver van een vogel of een konijn was." Het pad gaat vanaf het kruispunt van de Jupiterlaan met de Gabriël Faurélaan naar beneden het park in. De moordenaar is wellicht met een wagen gestopt aan de bushalte.

Vandaaruit ben je in een halve seconde uit ieders zicht. Tussen de drukke straat en de vindplaatsen ligt zo'n 150 meter. Aan een paal aan het kruispunt hangt een oproep van de politie aan getuigen van "verdachte handelingen op 28/09/2007 tussen 12.00 en 17.00 uur". Er kwam tot dusver geen enkele nuttige tip.

Slachtoffer "eerder jong"


Volgens La Dernière Heure kon uit de autopsie worden geconcludeerd dat het slachtoffer "eerder jong" was. Ook volgens de krant gaan de speurders ervan uit dat het slachtoffer 48 uur voor de macabere ontdekking nog leefde, maar parketwoordvoerder Jos Colpin noemt dat "grotendeels speculatie". Het klopt, zegt hij, dat de resten er "vrij vers" uitzagen.

"Maar het is niet uit te sluiten dat ze eerst in een diepvriezer hebben gelegen. Laten we voorzichtig blijven." Het neemt niet weg dat de aanvankelijk ongelovig reagerende speurders nu steeds meer denken in de richting van een psychopaat. In ons land is het de eerste keer dat een dader zo nadrukkelijk een bericht achterlaat bij een moordtafereel.

Studentengrap?


"Laten we vooral hopen dat het bij deze ene keer blijft", zei een politiebron gisteren. Volgens onze informatie zouden er in het Dudenpark naast de twee boodschappen ook boeddhistische symbolen zijn aangetroffen waarvan niemand zo direct de link ziet met een moord of een Japanse strip. Het onderzoek is momenteel in handen van de Brusselse politiezone Zuid.

In sommige andere Brusselse speurderskringen is te horen dat de piste van een psychopaat niet noodzakelijk de enige logische is: "De mogelijkheid van een studentengrap mag toch niet worden uitgesloten. Het academiejaar is net begonnen. Aan de faculteit geneeskunde is dat altijd een speciale periode." (Douglas De Coninck)