Binnenland

KUL en UCL reiken samen eredoctoraten uit

Voor de eerste keer zullen de Université Catholique de Louvain (UCL) en de Katholieke Universiteit Leuven (KUL) samen de eredoctoraten uitreiken in februari 2009. De vier gelukkigen zijn: Marjane Satrapi, Paolo Dall'Oglio, Abdullahi Ahmed An-Na'im en Sari Nusseibeh.
De ceremonie vindt plaats op 2 februari, 's ochtends in Leuven en in de namiddag in Louvain-la-Neuve. Er zal een speciale trein worden ingezet om de deelnemers van de ene plaats naar de andere te brengen.

In het kader van het thema multiculturaliteit hebben de twee universiteiten, die sinds 1968 gesplitst zijn, besloten om samen de eredoctoraten, of de doctoren honoris causa, te kiezen. Het gaat om tekenares en scenariste Marjane Satrapi, pater Paolo Dall'Oglio, professor Abdullahi Ahmed An-Na'Im en de rector van de Al-Quds-universiteit in Jeruzalem Sari Nusseibeh.

Marjane Satrapi is een striptekenares en -scenariste uit Iran. Ze werd bekend van haar stripreeks Persepolis, die in 2007 werd verfilmd. Het gaat om een autobiografische reeks, die een blik werpt op de Iraanse revolutie. Haar peter zal Thierry Bellefroid zijn, journalist en lector bij het departement communicatie van de UCL.

De Italiaanse jezuïet Paolo Dall'Oglio, die in 1954 werd geboren in Rome, heeft een religieuze gemeenschap gesticht in het noorden van Damascus in Syrië. Hij staat bekend om zijn strijd voor de dialoog tussen christenen en moslims. Twee studenten nemen het peterschap op: Benjamin Peltier van de UCL en Dries Deweer van de KUL.

Sari Nusseibeh, een Palestijnse universitair, die is geboren in Damascus in 1949, is momenteel rector aan de Al-Quds-universiteit in Jeruzalem. Hij staat bekend om zijn standpunt voor vrede en dialoog in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Helga Daniëls, professor aan de eenheid Nabije Oosten-studies aan de KUL, is peter.

De vierde doctor honoris causa wordt Abdullahi Ahmed An-Na'im, geboren in Soedan in 1950. Deze professor in de rechten aan de Emory-universiteit in Atlanta in de Verenigde Staten, was algemeen directeur van de Afrikaanse tak van Human Rights Watch en strijdt voor een betere band tussen de moslimwereld en het westen. Marie-Claire Foblets, professor aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de KUL, wordt zijn peter. (belga/vsv)