Binnenland

Koning Boudewijnstichting doorprikt clichés rond Belgische Turken

Naar aanleiding van gelijkaardig onderzoek rond Europese Turken in Frankrijk en Duitsland wou de Koning Boudewijnstichting (KBS) een vernieuwende kijk bieden op migranten met een Turkse achtergrond. Het Center for Migration Research van de Bilgi Universiteit in Istanbul werd door de KBS aangesproken om de situatie van de Turkse gemeenschappen in België nader te onderzoeken.

Integratie bevorderen
Met de studie 'Belgische Turken: een brug of een breuk tussen Turkije en de Europese Unie' wil KBS de integratie van de allochtone gemeenschappen bevorderen door de kennis te verbeteren en een meer volledige kijk te bieden op de uitdagingen en kansen die gepaard gaan met de aanwezigheid van allochtone gemeenschappen in België en Europa.

Nuances
Volgens de auteurs van de studie worden de clichés soms bevestigd, maar zijn er opvallende randbemerkingen die belangrijke nuances brengen. Het vermogen van de Belgische Turken tot maatschappelijke, politieke, economische, culturele en taalkundige integratie in de Belgische samenleving wordt volgens de studie hoofdzakelijk bepaald door verschillen in generatie, gender en sociaal-economische status.


"De huidige toestand van de Turks-Europese relaties is belangrijk om de voorkeur van de Belgische Turken te begrijpen in verband met het Europeaan-zijn en de Europese Unie", gaat het rapport verder.

Dubbele identiteit
"Een dubbele identiteit is typisch voor veel Belgische Turken. Veel Belgische Turken identificeren zichzelf met een 'identiteit met een koppelteken' zoals Belgisch-moslim-Turks. De politieke identiteit primeert boven de religieuze en de etnische identiteit." Belgische Turken voelen zich volgens het rapport dan ook verbonden met België.

Vertrouwen in verzorgingsinstellingen
Turken in België hebben volgens het rapport het meeste vertrouwen in de Belgische verzorgingsinstellingen. Sociale zekerheid, moskeeën, vakbonden en de regering komen op de tweede plaats. Daarentegen stellen ze het minste vertrouwen in de media en politieke partijen.
De voornaamste problemen waarmee ze geconfronteerd worden zijn discriminatie, racisme en werkloosheid, aldus het rapport.

200.000 Turken
Er leven in België ongeveer 200.000 Turken, van wie 58 procent geboren is in Turkije en 42 procent in België. In tegenstelling tot de situatie in het buitenland heeft 74,5 procent van de Belgische Turken de Belgische nationaliteit (in Frankrijk heeft 35,5 procent van de Turken de Franse nationaliteit, in Duitsland 26,2 procent). Tussen 1990 en 2003 werden in België 93.282 Turken genaturaliseerd.
De volledige studie kan geraadpleegd worden op de website van de Koning Boudewijnstichting. (belga/lb)