Update

KBVB herroept forfaitscore voor Lommelse jeugdploegen

1 ©BELGA

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) fluit het Provinciaal Comité Limburg terug, nadat het zich eerder vanavond van zijn smalste kant liet zien. De jeugdploegen van Lommel United speelden vorig weekend niet uit respect voor de slachtoffers van de busramp in Zwitserland. Hun beloning voor die solidariteit? Een 5-0-forfaitnederlaag.

Lommel United gelastte alle wedstrijden vorig weekend af na het tragische busongeval waarbij kinderen uit de Lommelse basisschool 't Stekske betrokken waren. De KBVB verleende het eerste elftal, dat in de tweede klasse tegen Eendracht Aalst moest aantreden, en de nationale jeugdploegen onmiddellijk uitstel. Maar de provinciale en gewestelijke ploegen kregen van het Provinciaal Comité minder medelijden. Niet alleen kregen alle ploegen die niet in actie kwamen een 5-0-forfaitnederlaag, de club kreeg ook een financiële boete en moest bovendien nog eens alle kosten (waaronder scheidsrechterskosten) terugbetalen.

"Wij vinden het onbegrijpelijk dat het Provinciaal Comité Limburg niet meer begrip toont voor een initiatief dat voor ons als club recht uit het hart komt", reageert voorzitter Frans Luyckx op de clubwebsite. "Deze kinderen krijgen het signaal dat je beter geen respect en medeleven betuigt. Je wordt er gewoon voor afgerekend."

De KBVB steekt nu uiteindelijk een stokje voor de beslissing van het Provinciaal Comité Limburg. "De wedstrijden zullen toch gespeeld worden", verklaarde woordvoerder Stefan Van Loock. "Bondsvoorzitter François De Keersmaecker heeft het PC Limburg onmiddellijk gevraagd om die beslissing te annuleren. De KBVB had Lommel United de toestemming gegeven om de wedstrijden van zijn nationale jeugdploegen uit te stellen en we zijn dan ook heel verrast en zelfs meer dan dat dat het PC Limburg zo'n beslissing genomen heeft. Er komen geen forfaitnederlagen voor de jeugdteams van Lommel United en ook geen geldboetes", klonk het.