Update

Jongeren die vergadering Senaat verstoorden afgevoerd door politie

1 Felix De Clerck, zoon van ontslagnemend minister Stefaan De Clerck (CD&V), werd eerder vandaag door de politie uit de N-VA-gebouwen gehaald. ©BELGA

De studenten die vandaag in de videozaal van de Senaat werden opgesloten door de militaire politie nadat ze vanop de publiekstribune van de plenaire vergadering pamfletten hadden gegooid, werden ruim vier uur na hun actie, rond 19.30 uur, door de politie meegenomen. "We zijn studenten van de Académie royale des Beaux-Arts de Bruxelles", riep één van de arrestanten bij hun overbrenging naar twee arrestiewagens van de federale politie.

In hun pamflet hekelden ze het feit dat er nog steeds geen regering gevormd is. Wettelijk zijn de verkozenen van het volk verplicht om zo snel mogelijk een regering op been te brengen en het land als goede huisvaders te besturen, luidde de boodschap. Tot nu toe vinden we dat deze taken niet werden vervuld, hoewel daar herhaaldelijk op werd aangedrongen, luidt het in het "tweetalig" pamflet, waarvan de Nederlandstalige vertaling zeer te wensen overliet.

Rechtmatige eigenaars
De actievoerders stelden in het pamflet dat ze daarom de parlementsleden ontslaan en dat ze als Belgische burgers, en dus de rechtmatige eigenaars, om middernacht het parlement zullen overnemen. Dat wordt in de Nederlandse versie van het pamflet: 'Dus, Wij, Eigenaren van het recht van het parlement als de Belgische burgers, leg je uit. Het gebouw zal worden vrijgelaten die dag om middernacht'.

Klacht
Na afloop van de plenaire vergadering verklaarde Senaatsvoorzitter Danny Pieters dat hij "de actie ernstig neemt" en daarom een klacht met burgerlijke partijstelling neerlegt. Dat betekent dat een onderzoeksrechter dient aangesteld te worden om het dossier te onderzoeken.

Bezetting van N-VA en PS
Eerder vandaag hielden vijftien andere actievoerders - waaronder Felix De Clerck, zoon van minister Stefaan De Clerck - een zitstaking in de kantoren van N-VA aan de Koningsstraat in Brussel. De leden van de Stockholm Group, die ook aan het PS-hoofdkwartier actie voerden, willen met hun "bezetting" protesteren tegen de blokkering van de federale regeringsonderhandelingen. Na een uur werden ze door de politie verwijderd. Bij de PS verliep de actie rustig: een delegatie werd er ontvangen door leden van de studiedienst.  (belga/adb)