Binnenland

Jan Becaus in 'Het Journaal' in de bloemen gezet door zijn collega's

1 ©Bart Musschoot

Na 10.554 dagen op de nieuwsdienst van eerst BRTN, dan BRT en nu VRT, is het genoeg geweest voor de 65-jarige Jan Becaus. Jan Becaus heeft vandaag om 19 uur een laatste keer "Het Journaal" op één gepresenteerd. Aan het einde van de nieuwsuitzending kreeg het nieuwsanker bloemen uit handen van collega Annelies Van Herck. Zij prees hem voor zijn "eigen stijl en weergaloze manier van presenteren". Hij richtte nog een woordje tot de kijker: "Ik ben 29 jaar nieuwslezer geweest, in goede en kwade dagen. Ik heb het altijd een voorrecht gevonden om jullie te vertellen wat er in de wereld gebeurd was."

Becaus kreeg ook bloemen van de concullega's van VTM. Zijn laatste dag werd ook vastgelegd door een fotograaf, en het resultaat is op deze Facebookpagina te bewonderen.

Jan Becaus werkte al die tijd op de televisie-nieuwsdienst, als verslaggever en presentator van "Het Journaal". De festiviteiten rond de troonswisseling, op 21 juli, waren zijn laatste grote wapenfeit.

De laatste jaren had Jan Becaus een soort cultstatus en ongemene populariteit veroverd, voornamelijk door zijn bijzondere uitspraak van het Engels.

Het afscheid van Becaus kreeg de voorbije weken heel wat media-aandacht en er werden zelfs diverse Facebook-groepen voor hem opgericht. In de Gentse cinema Sphinx werd "De Jan Becaus Afscheidswake" gehouden. De site 'Jan Becausify' werd dan weer opgericht voor iedereen die nu al heimwee heeft naar zijn uitspraak.

"Goede veranderingen"
In een opiniestuk op deredactie.be schreef Becaus dat hij de voorbije drie decennia "Het Journaal" en de hele VRT grondig heeft zien veranderen.

"Ten goede, want ondanks de concurrentie, die aanvankelijk fataal leek te worden, heeft de openbare omroep niet alleen flink standgehouden, maar met succes weerwerk geboden. In die mate, dat de VRT op dit ogenblik de onbetwiste marktleider is in het Vlaamse televisielandschap."