Binnenland

Jaarlijks tienduizenden zeehonden afgeslacht in Namibië

1 ©UNKNOWN

In Cape Cross, een reservaat in Namibië, worden jaarlijks tienduizenden jonge zeehonden doodgeknuppeld. De dieren worden 's ochtends vroeg afgemaakt opdat toeristen later op de dag nietsvermoedend van het idyllische strand zouden kunnen genieten. Milieuorganisatie Sea Shepherd hangt het schokkende dierenleed aan de grote klok.

Cape Cross is een bekend reservaat voor een grote kolonie Kaapse pelsrobben. De kans dat de jongste dieren op het Namibische strand afgeslacht worden is echter groot. Jagers verzamelen er vanaf 6 uur en verdrijven de moeders. De jongelingen en mannetjes worden daarna doodgeknuppeld. Het is de Namibiërs te doen om de pels van de dieren, waarvan bontjassen worden gemaakt die vooral scoren in Azië en Rusland. Ter info: Voor één bontjas moeten tien robben sneuvelen.

Na de slachtpartij en als alle kadavers zijn weggevoerd, arriveren de bulldozers. De bloedsporen en andere resten worden opgeruimd, alvorens even later de eerste toeristen opdagen die op het strand van Cape Cross een fijne vakantie hopen te beleven.

Betere kwaliteit
De jagers zijn belust op de puppy's omwille van de betere kwaliteit van hun vacht. Door de moeders in leven te laten, mikken ze op nog meer jongelingen tijdens het volgende jachtseizoen, dat loopt van 1 juli tot midden november. De penis en testikels van de mannetjes zijn vooral gewild in China, waar men gelooft dat ze geneeskundige krachten hebben.

Internationale activisten protesteren jaarlijks tegen de barbaarse praktijken in het reservaat, maar krijgen geen gehoor van de Namibische autoriteiten. Integendeel, de leiders van het Zuid-Afrikaanse land steunen de slachtingen, die volgens hen bevorderlijk zouden zijn voor het visbestand en de economie van het land. Bernhard Esau, minister van Handel en Industrie, heeft het aantal zeehonden dat dit jaar mag worden gedood zelfs verhoogd. Als gevolg dreigen dit jachtseizoen meer dan 91.000 dieren te worden neergeknuppeld.

Prijzige bontjassen
Per pelsrob ontvangt de jager vier euro, dat is bitter weinig.  De jacht pepert alvast de bankrekening van de Turks-Australische zakenman Hatem Yavuz, die de huiden opkoopt en in Instanbul tot zeer prijzige bontjassen laat verwerken.

Wie meer te weten wil komen over deze jaarlijkse slachtpartijen, kan terecht bij Sea Shepherd, die aan de praktijken een einde wil stellen. Onderstaande video drukt onze neus alvast op de feiten. Opgepast: Niet voor gevoelige kijkers!