Binnenland

IKEA Gent is grootste en milieuvriendelijkste in België

1 ©UNKNOWN

Acht jaar nadat IKEA zijn plannen bekendgemaakt heeft om zich in Gent te vestigen, opent de nieuwe afdeling overmorgen eindelijk de deuren. IKEA Gent wordt zowel de grootste IKEA-winkel van België, als de meest milieuvriendelijke.

Ook kleinhandelaars aanspreken
De nieuwe IKEA, gelegen naast Flanders Expo, telt vier verdiepingen en heeft een totale oppervlakte van 35.964 m2. IKEA Gent is daarmee de grootste IKEA-winkel in België, en de enige waar het hele gamma te koop is. De nieuwe winkel wil naast gezinnen ook de middenstand en kleinhandelaars aanspreken, met een groot aanbod aan bureaumeubelen en andere interieurelementen voor mensen met een eigen zaak.

Voor de verwachte 2 miljoen bezoekers per jaar zijn 1.900 parkeerplaatsen voorzien, en 45 kassa's, waarvan 32 zelf-scan kassa's. In de nieuwe afdeling werken 480 mensen met 15 nationaliteiten, onder wie er 200 mee overgekomen zijn uit de winkel in Ternat.

Groene IKEA
Behalve de grootste wil IKEA Gent ook de groenste zijn: het dak is bebouwd met fotovoltaïsche cellen, die deel uitmaken van een wereldwijde test bij IKEA om van zes systemen zonnepanelen het beste te selecteren. Er staat ook een biomassa-installatie, die houtafval verwerkt en omzet in energie, het sanitair werkt deels via opgevangen regenwater en de verlichting gebeurt met energiezuinige lampen.

IKEA heeft 82 miljoen euro geïnvesteerd in het Gentse project en verwacht gemiddeld 2 miljoen bezoekers per jaar. In 2008 boekte IKEA Belgium een omzet van 555 miljoen euro. Wereldwijd was de meubelgigant goed voor een omzet van 21,2 miljard euro. (belga/ka)