Binnenland

Groen eist dat stadsbestuur enkel kraantjeswater serveert in Leuven

2 ©THINKSTOCK

Jong Groen Leuven heeft gisterenavond voor de Leuvense gemeenteraad op ludieke wijze actie gevoerd voor de eis dat het stadsbestuur op al haar activiteiten kraantjeswater aanbiedt in plaats van flessenwater en een campagne zou starten om het serveren van kraantjeswater in de horeca te stimuleren. Het groene raadslid Thomas Van Oppens diende tijdens de zitting een dergelijk voorstel in, maar dit werd door de sp.a-CD&V-meerderheid verworpen.

Burgemeester van Leuven Louis Tobback. ©BELGA

Tijdens de actie deelde Jong Groen Leuven aan elke gemeenteraadsfractie een fles gevuld met kraantjeswater uit. Van Oppens betoogde tijdens de zitting dat het leidingwater een duurzamer, goedkoper en minstens even gezond alternatief is. "De productie van flessenwater stoot vijfhonderd keer meer CO2 uit per liter dan kraantjeswater en het goedkoopste flessenwater is vijftig keer duurder dan het duurste kraantjeswater", aldus Van Oppens.

Mohamed Ridouani, schepen van Leefmilieu, antwoordde dat Leuven al vele inspanningen doet om het kraantjeswater te promoten. In de reinigings- en groendienst bijvoorbeeld wordt alleen kraantjeswater geserveerd en het is daarnaast beschikbaar in de refter van het stadskantoor. In scholen werden fonteintjes met drinkwater geplaatst. Leuven is dat ook op openbare plaatsen van plan. Leuven participeert ook aan de waterdag met een bewustmakingsactie.

"Te radicaal"
De Leuvense meerderheid keurde het groene voorstel niet goed. "We willen het gebruik van het kraantjeswater in de eigen diensten uitbreiden, maar ik wil mij niet vastpinnen op dit voorstel", aldus Ridouani. Burgemeester Louis Tobback wees er aanvullend op "dat het niet goed zou overkomen dat Leuven tijdens haar recepties louter kraantjeswater zou serveren". "Dit is te radicaal om zomaar toe te passen", aldus Tobback.