Binnenland

Goederentrein van de sporen geblazen in Lillo

In de provincie Antwerpen heeft het onweer van vannacht en vanochtend op sommige plaatsen ernstige schade aangericht. In Lillo in de haven van Antwerpen werd zowaar een goederentrein van de sporen geblazen en in Willebroek begaven zelfs gevels het door de stormwind. Er waren ook veel omgewaaide bomen en een aantal gevallen van wateroverlast. Vooral het Antwerpse district Berendrecht-Zandvliet-Lillo en Willebroek werden zwaar getroffen. De Kempen bleven als enige regio in de provincie min of meer gespaard.

Kapotte koepels
Enorme hagelbollen zorgden voor serieuze schade in zowel Berendrecht, Zandvliet als Lillo. De brandweer krijgt vanmorgen nog steeds talloze oproepen om kapotte koepels of weggewaaide daken te komen herstellen. Het ergste incident gebeurde in Lillo, waar een goederentrein van de sporen werd geblazen. Twee rijen wagons kwamen daardoor met elkaar in aanraking en een wagon is ernstig beschadigd. De stilstaande trein vervoerde een aantal gevaarlijke producten zoals chloroform, maar er zouden geen lekken zijn.

Gevels weggeblazen
In Willebroek waaide door de hevige wind twee gevels van zolderverdiepingen in aanbouw weg. De stenen kwamen in de Overwinningsstraat op de omliggende huizen terecht. Ook hier moesten koepels, daken en geparkeerde auto's eraan geloven.

Stroom uitgevallen
Ten noorden van Antwerpen raakte een omgevallen boom de elektriciteitsleiding in een straat in Brecht, waardoor de stroom er uitviel. In Kapellen zijn enkele auto's dan weer total loss nadat er bomen op terecht kwamen. Verder was er in Antwerpen zelf schade in zowat alle districten, vooral Hoboken deelde in de klappen.

Mechelen
In Mechelen hetzelfde verhaal, een stortvloed aan oproepen voor omgevallen bomen, weggewaaide daken en defecte verkeerssignalisatie. Het dak van een loods kwam op de rijbaan terecht. Op de E19 ter hoogte van Mechelen-Noord is er nog steeds hinder door een afgebroken verlichtingspaal en takken die er op de linkerrijstrook terecht kwamen.

Lange files
In Wuustwezel en Kalmthout vraagt de politie om zoveel mogelijk de regio te vermijden. Door de stormschade gebeurden er al ettelijke ongevallen en staan er lange files.

Ergste voorbij
De Kempen bleven relatief gevrijwaard. De brandweerkorpsen van Turnhout en Hoogstraten kregen minder oproepen binnen dan in de rest van de provincie en de schade is er volgens hen ook beperkt. Alle brandweerkorpsen van de provincie geven aan dat het ergste voorbij is, maar het zal op sommige plaatsen nog heel de dag duren voor de eerste herstellingen kunnen uitgevoerd worden. (belga/kh)