Binnenland

Franstaligen willen splitsing B-H-V ongedaan maken

1 ©UNKNOWN

Om het vertrouwen tussen de gemeenschappen te herstellen, vragen de vier Franstalige partijen aan de Vlamingen een onderhandelde oplossing uit te werken voor Brussel-Halle-Vilvoorde. Die moet de unilaterale splitsing van de kieskring dan ongedaan maken. MR, cdH, PS en Ecolo vragen de Vlamingen ook hun numerieke meerderheid niet meer op te leggen aan de Franstaligen.

De vier Franstalige partijen staken vanavond in het parlement van de Franse gemeenschap de koppen bij elkaar. Ondanks de wrevel tussen Didier Reynders (MR) en Joëlle Milquet (cdH) kwamen de vier partijvoorzitters iets na 19 uur met een gezamenlijke verklaring op de proppen, waarin ze een aantal voorwaarden formuleren om de regeringsonderhandelingen herop te starten.

Burgemeesterskwestie
Reynders, Milquet, Elio Di Rupo (PS) en Jean-Michel Javaux (Ecolo) uitten eerst hun ongenoegen over de beslissing van de Vlaamse regering om de Franstalige burgemeesters van Wezembeek-Oppem, Kraainem en Linkebeek niet te benoemen. "Wij kunnen deze ontkenning van de democratie niet aanvaarden. Dit is alles behalve het verzoenend gebaar dat de Franstalige partijen vorige week vroegen", luidde het.

De vier partijen bevestigen hun solidariteit met de burgemeesters en scharen zich achter het plan van de Franstalige liberalen om alle mogelijke initiatieven te nemen - zowel op nationaal en internationaal niveau als op politiek en juridisch vlak - om de rechten van de burgervaders te verdedigen. De drie moeten het mandaat kunnen opnemen dat de kiezer hen toevertrouwde. MR, PS, cdH en Ecolo eisen een oplossing voor dit probleem. Die oplossing moet kaderen in de globale problematiek van de Vlaamse rand.

Uitbreiding Brussel
Volgens Didier Reynders hoeft die oplossing niet noodzakelijk de benoeming van de burgemeesters te zijn. "De uitbreiding van Brussel is ook een oplossing", stelde hij. Om het vertrouwen te herstellen, vragen de Franstaligen daarnaast dat de Vlamingen zich engageren om tot een onderhandelde oplossing te komen over de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en dat ze in het vervolg hun numerieke meerderheid in het parlement niet meer opleggen aan de Franstaligen. Dat gebeurde bij de stemming in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken over het Vlaamse splitsingsvoorstel wel. Een onderhandelde oplossing moet die stemming ongedaan maken.

Het is nu wachten hoe de Vlaamse partijen reageren op de Franstalige eisen. De Kamer- en Senaatsvoorzitters Herman Van Rompuy en Armand De Decker moeten in de loop van volgende week de koning laten weten hoe ze de dialoog tussen de gemeenschappen op gang willen trekken. Ondertussen werkt formateur Yves Leterme achter de schermen ook een oplossing uit.

Commissie 'Wallonie-Bruxelles'
De vier Franstalige partijen kwamen ook overeen dat ze verder overleg zullen plegen over het standpunt dat de Franstaligen samen gaan innemen op communautair vlak. Tot slot spraken ze af om de commissie 'Wallonie-Bruxelles' in de loop van december echt van start te laten gaan. Het gaat om de uitvoering van het voorstel dat de minister-presidente van de Franse gemeenschap, Marie Arena, in september lanceerde en dat inhoudt dat de Franstaligen een debat voeren over een 'Franstalig project' waarbij onder meer de politieke instellingen worden hervormd en er een betere samenwerking komt tussen Wallonië en de Franstalige Brusselaars. (belga/dm)