Binnenland

Europa wil loonkloof tussen man en vrouw dichten

De Europese Commissie bereidt maatregelen voor om de loonkloof tussen mannen en vrouwen de komende jaren "aanzienlijk" te dichten. Dat heeft eurocommissaris Viviane Reding vrijdag aangekondigd.

Mannen verdienen tot 30% meer
Statistieken tonen aan dat het brutoloon per uur van mannen gemiddeld 18 procent hoger ligt dan dat van vrouwen. De kloof is het grootst in Estland (30 procent), maar ook Duitsland en Frankrijk stijgen boven het EU-gemiddelde uit. België behoort samen met Italië en Slovenië tot een klein kransje van landen waar de loonkloof minder dan tien procent bedraagt.

"Het verontrust mij dat de loonkloof tussen man en vrouw de voorbije vijftien jaar nauwelijks verkleind is, en in sommige landen zelfs toegenomen", stelde Reding. Ze wil overleg met de Europese sociale partners over mogelijke pistes om de kloof te verkleinen.

Dwingende maatregelen
Regelmatig rapporten publiceren of de transparantie van de salarissen op bedrijfsniveau versterken zijn enkele opties, maar Reding denkt ook aan meer dwingende maatregelen. Zo suggereert ze strengere sancties voor schendingen van het recht op gelijk loon voor gelijk werk.

Tandje bij
Volgens Reding moet Europa in deze tijden van economische crisis een tandje bijsteken om de loonkloof te verkleinen. Ze verwijst naar een studie die stelt dat het wegwerken van de ongelijkheden tussen man en vrouw op de arbeidsmarkt het bruto binnenlands product met 15 tot 45 procent kan doen toenemen.

De Commissie goot haar engagement voor de gelijkheid van mannen en vrouwen in een handvest. De verklaring verplicht het dagelijks bestuur van de Europese Unie om een genderdimensie op te nemen in al haar beleidslijnen. (belga/svl)