Binnenland

Eandis wil mee warmtenetten lanceren in Vlaanderen

Eandis wil de lancering van warmetenetten in Vlaanderen mee ondersteunen, maar waarschuwt dat de mogelijkheden voor de uitbouw van warmtenetten al bij al beperkt zijn. Dat is gezegd op de algemene vergadering van de distributienetbeheerder.

Bij een warmtenet wordt restwarme van bijvoorbeeld afvalverbranding via een distributienet verspreid naar bedrijven of gezinnen. Dat gebeurt via ondergrondse leidingen waar warm water door stroomt. Dat sluit aan op de kernactiviteit van Eandis: de distributie van gas en elektriciteit. Daarom dat de distributienetbeheerder warmtenetten mee wil lanceren, legt ceo Walter Van den Bossche uit.

Eandis ziet wel enkele beperkingen. Er moet een constante bron zijn van restwarme - bijvoorbeeld afvalverbranding - en er moet een constante afname zijn van de warmte. Eandis denkt bijvoorbeeld aan de verwarming van ziekenhuizen, zwembaden, scholen of industrie. De distributenetbeheerder ziet dan ook maar een beperkt aantal plaatsen waar het kan worden uitgebouwd.

Het gebruik van warmtenetten voor gezinnen is volgens Eandis relatief beperkt. Nieuwbouwwoningen zijn immers steeds energiezuiniger. Enkel voor woningen die bijvoorbeeld tussen een warmtebron en een grote afnemer liggen, kan het nuttig zijn.

Eandis zegt dat het binnen enkele weken naar buiten komt met een eerste project rond warmtenetten. Het bedrijf dringt wel aan op de regulering van warmenetten. Vandaag mag iedereen die uitbouwen.