Binnenland

Duitstalige Gemeenschap wil extra bevoegdheden

1 Karl-Heinz Lambertz (SP), minister-president van de Duitstalige Gemeenschapsregering. ©UNKNOWN

Karl-Heinz Lambertz (SP), minister-president van de Duitstalige Gemeenschapsregering, heeft vandaag in zijn regeerverklaring voor het parlement in Eupen gepleit voor meer bevoegdheden en de verdere uitbouw van de autonomie.
 
Karl-Heinz Lambertz volgt zichzelf op als minister-president met dezelfde coalitie als in de vorige legislatuur, één van socialisten, liberalen en de regionalistische partij ProDG (Pro deutschsprachigen Gemeinschaft).
 
Ruimtelijke ordening
De regering van de kleinste gemeenschap van het land stippelt in haar regeerverklaring de lijnen uit voor het beleid van de achtste legislatuur van de Duitstalige Gemeenschap (DG). De regering-Lambertz benadrukt dat, naast de sociaal-economische problemen in tijden van crisis, een belangrijke uitdaging ligt in het verder uitbouwen van de autonomie en de uitbreiding van de bevoegdheden. Vooral de bevoegdheden ruimtelijke ordening, stedenbouw en huisvesting moeten dringend overgeheveld worden, vindt de DG-regering. "De DG en niemand anders moeten kunnen beslissen wat, wanneer, waar en hoe er gebouwd mag worden in het Duitse taalgebied", aldus Lambertz.
 
Volwaardige deelstaat
De DG zal er ook over waken in toekomstige discussies over de staatshervorming als volwaardige deelstaat betrokken te worden. De regering-Lambertz zal daarvoor zelf initiatieven nemen en contact opnemen met de federale regering.
 
De debatten over de regeerverklaring vinden plaats op maandag 21 september. (belga/eb)