Binnenland

Dieven geven gestolen Magritte terug

3 ©BELGA

Het schilderij "Olympia" van de Belgische surrealist René Magritte, dat meer dan twee jaar geleden gestolen werd, is weer terecht. Dat heeft een kunstexpert bevestigd.

©BELGA
©BELGA

Het doek werd in september 2009 ontvreemd uit de voormalige woning van de schilder in Jette. Twee weken geleden werd het aangeboden aan expert Janpiet Callens. Volgens Callens, die in naam van de verzekeraar werd ingeschakeld, konden de kunstdieven het doek niet kwijt op de zwarte markt. De expert heeft het schilderij na ontvangst aangeboden aan de federale politie. Over de kunstdieven is niets bekend.

Onverkoopbaar
Op donderdag 24 september 2009 werd het werk door onbekenden gestolen uit de voormalige woning van de schilder, in de Esseghemstraat in Jette. De woning, die na de dood van de schilder werd omgevormd tot museum, kreeg toen het bezoek van twee dieven die enkel geïnteresseerd bleken in dat ene olieverfschilderij. Ze bedreigden het personeel met een wapen, namen het werk van 60 op 80 centimeter mee en vertrokken met de wagen.

De diefstal kreeg ruime weerklank. Wellicht is dat ook de reden waarom het werk nooit verkocht werd: het was te bekend. "Ik werd gecontacteerd door iemand die het schilderij wilde terugbrengen", legt Callens uit. "Het werk was onverkoopbaar. En dan wilden ze het liever terugbezorgen dan het te laten vernietigen", klinkt het. "Twee weken geleden kon ik het schilderij terugbezorgen aan de federale gerechtelijke politie van Brussel, dat er een sporenonderzoek op heeft uitgevoerd. Inmiddels is het werk weer bij de eigenaar."
 
Waarde: 700.000 euro
Over de dieven is niets bekend. Callens vermoedt dat de persoon die hem contacteerde zelf niets met de feiten te maken had. Magritte schilderde "Olympia" in 1948 in zijn woning aan de Esseghemstraat, waar tussen 1930 en 1954 de helft van zijn oeuvre het daglicht zag.
 
Het werk, dat een naakte vrouw met een schelp voorstelt, werd verkocht door een kunsthandelaar in New York, waarna het in privécollecties verdween. Het olieverfschilderij werd pas in 1980 aan de buitenwereld getoond. De conservator van het Magritte-huis in Jette kon het in 2002 via een mecenas op de kop tikken. De waarde van "Olympia" wordt op minstens 700.000 euro geschat. (belga/mvdb)