Binnenland

De PS spreekt oorlogstaal

1 PS-vice-premier Laurette Onkelinx: "We moeten ons voorbereiden op het einde van België" ©UNKNOWN

'We moeten alle scenario's overwegen, dus ook de splitsing van het land.' Niet zonder enig gevoel voor dramatiek stelde PS-boegbeeld Laurette Onkelinx de tegenstellingen op scherp. Onder dat donkere gesternte moeten parlementsvoorzitters André Flahaut (PS) en Danny Pieters (N-VA), door de koning aangesteld als bemiddelaars, op zoek naar voldoende vertrouwen om de onderhandelingen te hervatten.

Sinds PS-voorzitter Elio Di Rupo zijn preformatieopdracht zag mislukken, lijkt er iets geknakt bij de PS. De ontgoocheling over de gestrande onderhandelingen zorgt bij de Franstalige socialisten voor zure oprispingen, die gepaard gaan met een verandering van strategie.

In een interview in de zondagseditie van La Dernière Heure riep PS-vicepremier Laurette Onkelinx de Franstalige partijen verrassend op zich voor te bereiden op het einde van België. Een uitspraak die ze in een interview met deze krant herhaalt. Een dag eerder had Waals minister-president Rudy Demotte er al voor gepleit om alle opties open te houden, "ook die waarin Wallonië zelf het heft in handen neemt".

Niet dat men bij de PS plots de separatistische kaart heeft getrokken, maar de partij van Elio Di Rupo gelooft hoe langer hoe minder dat een akkoord met de N-VA van Bart De Wever mogelijk is. "Ik stel mij de vraag of die partij wel in staat is om een compromis te aanvaarden", zegt Onkelinx, die de N-VA ervoor waarschuwt de Franstaligen niet te vernederen. Volgens haar is er aan Vlaamse kant een gebrek aan respect voor de verzuchtingen van de Franstaligen en dan vooral de Brusselaars.

Bij de N-VA is men niet onder de indruk van de oorlogstaal van de PS. "Ik vind het vreemd dat wanneer we aan de onderhandelingstafel over responsabilisering praten, men daar zeer weigerachtig tegenover staat, terwijl men het nu plotseling over een splitsing heeft. Terwijl dat toch veel meer dan financiële verantwoordelijkheid inhoudt", reageert N-VA'er Philippe Muyters aan De Morgen. Toch maakt Onkelinx een opening en bevestigt ze dat als het vertrouwen hersteld wordt, er voortgewerkt kan worden op basis van de elementen die tot nog toe op tafel lagen.

In een sfeer waar het onderlinge vertrouwen ver zoek is, moeten parlementsvoorzitters André Flahaut (PS) en Danny Pieters (N-VA) op zoek naar een basis om de onderhandelingen nieuw leven in te blazen. De voorzitters van Kamer en Senaat werden zaterdagavond door koning Albert aangesteld als bemiddelaars. Daarmee legt de vorst de verantwoordelijkheid bij beide grote winnaars van de verkiezingen. Vanaf morgen ontvangen Pieters en Flahaut de zeven partijvoorzitters die tot nog toe deelnamen aan de onderhandelingen.

Een intrede van de liberalen komt er dus niet, ook al had MR-voorzitter Didier Reynders daar de voorbije dagen op aangestuurd en toonde ook Open Vld-voorzitter Alexander De Croo zich opnieuw bereid om mee te werken aan een staatshervorming. Bij de andere partijen huivert men echter bij de gedachte dat daarmee ook het FDF opnieuw aan tafel schuift. Een uitspraak van voorzitter Olivier Maingain dat wat hem betreft voor een splitsing van B-H-V teruggekeerd dient te worden naar het voorstel uit 2005, versterkte de vrees alleen maar.

Toch sluit men bij de N-VA een wissel aan de onderhandelingstafel niet uit. "Als een akkoord mogelijk is met de huidige zeven partijen, oké, maar kan dat niet, dan moeten we kijken wat de alternatieven zijn", luidt het. (TM)