Binnenland

De Decker: "Geen documenten van Staatsveiligheid aan Parijs doorgespeeld"

1 Armand De Decker ontkent documenten aan Parijs te hebben doorgespeeld. ©Photo News

Minister van Staat en ex-Senaatsvoorzitter Armand De Decker heeft vandaag met klem ontkend dat hij ooit in het bezit is geweest van documenten van de Staatsveiligheid en dat hij er ook maar één zou hebben doorgespeeld aan Franse functionarissen. Dat suggereerden interne nota's van de dienst die geciteerd werden in een rapport van het comité I dat gisteren werd besproken in de parlementaire onderzoekscommissie over Kazachgate.

"Ik heb geen dossier over mijnheer V (Eric Van de Weghe, een zakenman die omging met de Belgisch-Kazachse zakenman Patokh Chodiev, die aan de basis ligt van Kazachgate, nvdr) in bezit gehad", zo stelde De Decker (MR). De verhalen in de pers daaromtrent doet hij af als "pure verzinsels".

De Decker beklemtoont dan ook dat hij geen enkel rapport heeft overgemaakt aan de Franse autoriteiten, weze het nu de toenmalige secretaris-generaal van het Elysée Claude Guéant of de inlichtingendienst DCRI.

De Decker onderstreept voorts dat hij nooit in het bezit is geweest van een rapport van de Staatsveiligheid tijdens zijn voorzitterschap van de Senaat (1999-2004 en van 2007-2010), toen hij eveneens voorzitter was van de begeleidingscommissie voor het Comité I, dat toezicht houdt op de inlichtingendiensten.

Kazachgate draait rond mogelijke inmenging bij de totstandkoming van de verruimde minnelijke schikking in 2011. De Decker zou op vraag van het Elysée lobbywerk verricht hebben om die afkoopwet snel door het parlement te krijgen, maar de vroegere Senaatsvoorzitter ontkent de aantijgingen.

nieuws

zine