Binnenland

Consensus over euthanasie voor minderjarigen groeit

Er groeit een consensus rond de uitbreiding van de euthanasiewet tot minderjarigen. Liberalen en socialisten aan beide kanten van de taalgrens lijken het erover eens dat er best geen leeftijdsgrens komt, maar dat een dokter moet uitmaken of elke afzonderlijke minderjarige voldoende oordeelsbekwaamheid heeft. CD&V zou bereid zijn hierover te praten, maar wacht concrete voorstellen af en wil in elk geval geen euthanasie onder de vijftien jaar.

De Senaat hield de voorbije maanden een aantal hoorzittingen over de uitbreiding van de euthanasiewet. Wellicht volgende week woensdag beslist de senaatscommissie sociale zaken hoe de werkzaamheden verder gaan.

Het cdH wil aan de huidige wet niets aanpassen. CD&V dient ook zelf geen voorstel in, maar is bereid over voorstellen van andere partijen te praten. Voor de Vlaamse christendemocraten kan er evenwel geen sprake zijn van euthanasie voor jongeren onder de vijftien jaar. Dat is immers de grens die in de huidige wet vastligt voor "ontvoogde" minderjarigen, luidt het. Ook N-VA en Groen hebben voorstellen ingediend.

Over een uitbreiding van de euthanasiewet tot dementerenden lijkt een consensus uit te blijven. MR-senator Jacques Brotchi heeft vandaag wel een voorstel daarrond ingediend. Hij vindt dat mensen in gezonde toestand zouden moeten kunnen vastleggen vanaf welke gezondheidstoestand ze euthanasie zouden vragen.