Binnenland

Boete voor bestuurster die ongeval prinses Maria Laura veroorzaakte

2 Prinses Maria Laura (r) samen met haar moeder, prinses Astrid. ©UNKNOWN
Het busje waarin Maria Laura zat, brandde volledig uit. ©UNKNOWN

De bestuurster die in september 2005 op de Brusselse ring een ongeval veroorzaakte waarbij prinses Maria Laura, de dochter van prinses Astrid, betrokken was, heeft van de Leuvense politierechtbank een boete van 275 euro gekregen. Volgens de politierechtbank had de vrouw onvoldoende afstand gehouden van haar voorligger en was ze onverwacht naar links uitgeweken.

Asfalt afgeschraapt
Het ongeval gebeurde op 8 september 2005 in Tervuren, tussen het Leonard- en het Vierarmenkruispunt. Op de rechterrijstrook van de ring was het asfalt afgeschraapt voor herstellingswerken, wat een niveauverschil van een vijftal centimeter veroorzaakte. De maximumsnelheid was beperkt tot 70 km/u. Een wagen bestuurd door Christian G. ging daarom in de remmen. De wagen die achter hem reed, werd bestuurd door de 24-jarige Nathalie P. Zij kon niet meer tijdig remmen, maar probeerde de eerste wagen te ontwijken door naar links uit te wijken.

Busje
Op de middenrijstrook kwam op hetzelfde moment een busje aangereden van de Waterloo St John's International School. Dat ramde de wagen van Nathalie P. in de linkerflank. Het busje maakte nog enkele buitelingen en kwam op zijn zijkant tegen de vangrail terecht.

Maria Laura
Omstaanders haalden de inzittenden uit het voertuig. Eén van hen was prinses Maria Laura, de dochter van prinses Astrid en prins Lorenz, die op dat moment zeventien jaar oud was. Kort nadat alle inzittenden uit de bus gehaald waren, schoot die in brand en brandde volledig uit.

Te laat geremd
Het Leuvense parket had Nathalie P. gedagvaard omdat het openbaar ministerie van mening was dat zij het ongeval had veroorzaakt. De jonge vrouw verdedigde zich door te wijzen naar Christian G. Die zou te laat en te plots geremd hebben voor de wegwerkzaamheden. Ze verweet de bestuurder van het schoolbusje, Jean-Paul M., ook dat die niet tijdig zou gereageerd hebben op haar uitwijkmanoeuvre en te snel zou hebben gereden.

Onvoldoende afstand
De politierechtbank was het daar niet mee eens. Nathalie P. had zelf toegegeven dat ze de werkzaamheden pas had gezien toen haar voorligger remde, wat er volgens de rechtbank op wees dat ze zelf niet voldoende afstand had gehouden. Bovendien was de vrouw onverwacht en onaangekondigd naar links uitgeweken, zodat de bus haar nooit had kunnen ontwijken, zelfs als die trager had gereden.

Boete
Nathalie P. kreeg een boete van 275 euro. Ze moet, samen met haar verzekeraar, de twee andere bestuurders vergoeden voor hun schade en advocatenkosten. Die schadevergoedingen bedragen 6.088 euro en 395 euro en de rechtsplegingsvergoedingen 2.500 euro en 2.975 euro. (belga/lpb)