Binnenland

Bettina Geysen voorzitter van spirit

©UNKNOWN

De gewezen VRT-netmanager Bettina Geysen is zaterdag met 88,72 pct van de stemmen verkozen tot voorzitter van spirit. Zij volgt Geert Lambert op die ontslagnemend was. Geysen reageerde luidens een communiqué opgetogen op de uitslag.

"Ik ben aangenaam verrast door de score. De leden hebben mij hiermee een duidelijke blijk van vertrouwen geschonken". "Samen met hen wil ik mij inzetten om spirit een hernieuwde slagkracht te geven die moet resulteren in een goed verkiezingsresultaat in juni 2009", aldus Bettina Geysen.

Nelly Maes


Als ondervoorzitter werd Nelly Maes rechtstreeks verkozen met 70,25 pct van de stemmen. Een tweede ronde moet uitsluitsel brengen over de tweede ondervoorzitter. Fouad Ahidar en Ali Salmi kunnen zich daarvoor kandidaat stellen. Aangezien in het trio voorzitter-ondervoorzitters één man moet zetelen, kan Fauzaya Talhaoui niet opkomen in een tweede ronde.

"Inhoudelijk mist Spirit niets. De partij heeft een unieke positie in Vlaanderen, maar mist wellicht de nodige zelfverzekerdheid om daarvoor op te komen", zo stelde Bettina Geysen, die overigens de enige kandidate voor het voorzitterschap bij Spirit was, op 27 september op een persconferentie. "De verkiezingen van 2009 worden de lakmoesproef".

Geysen werd toen geflankeerd door uittredend voorzitter Geert Lambert, ex-voorzitster Els Van Weert en boegbeeld Bert Anciaux. Ze benadrukte dat de beginselverklaring van Spirit volledig strookt met haar eigen maatschappijvisie. Tabula rasa maken is dus niet aan de orde. "Het linksliberalisme is een plek geworden in Vlaanderen. Daarop moeten we voortbouwen", stelde ze.

Over het kartel met de sp.a wilde Geysen eind september niet veel kwijt. Wel zei ze geen reden te zien om het kartel op te blazen. Niettemin wees ze er ook op dat de leden hebben gevraagd dat de partij meer ruimte krijgt binnen de formule.

Bettina Geysens politieke carrière begon pas bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar.Ze stond toen als onafhankelijke kandidaat op de kartellijst sp.a-spirit in Lier. (belga/dm)