Binnenland

Belgische regering aan Apple: 4G toelaten of boete betalen

1 De kans is bijzonder klein dat Apple-CEO Tim Cook toegeeft aan de eis van Belgische regering. ©AFP

De ministerraad heeft vandaag bepaald dat fabrikanten van mobiele telefoons niet langer 4G mogen blokkeren voor sommige providers. Daarmee viseert de Belgische regering vooral Apple, dat in België het 4G-netwerk van Proximus en Base blokkeert.

Apple stelt de 4G-functie op zijn iPhones enkel ter beschikking van zijn bevoorrechte commerciële partner. In België is dat Mobistar, maar die biedt helemaal nog niet het snelle 4G-netwerk aan.

Base en Proximus doen dat inmiddels wel, maar Apple blokkeert vandaag nog die functie. Het technologiebedrijf wil elk 4G-netwerk eerst testen, maar zo'n test kost de mobiele operator handen vol geld.

Frustratie
Die situatie leidt tot heel veel frustratie. Niet alleen bij de gebruikers, maar ook bij politici. Het voorstel van minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) houdt in dat aanbieders van mobiele telefoons verplicht zijn om het gebruik van het toestel toe te laten op elk geschikt netwerk. Tot nu toe hadden operators enkel de verplichting om elk toestel toe te laten.

Ook Base was in een blogpost niet te spreken over de blokkering van zijn 4G-diensten door Apple. In een blogpost stelde het bedrijf openlijk vragen bij het 'certificeringsproces' van Apple. "Sinds meer dan vijf maanden probeert BASE Company alle mogelijke stappen te zetten om met Apple tot een akkoord te komen", klonkt het. "BASE [kreeg] uiteindelijk een typisch Apple-antwoord: dat het certificeringsproces lopende was en 'enige tijd' zou vergen."

Boetes
Als de beslissing van vandaag groen licht krijgt in het parlement, moeten fabrikanten als Apple bestraft kunnen worden met boetes als ze hun 4G-diensten niet voor elke operator beschikbaar stellen.

De kans lijkt klein dat Apple effectief zal toegeven aan de eis van de Belgische regering. Het bedrijf zit immers op een immense berg cash geld en heel waarschijnlijk zal het bedrijf met de glimlach een eventuele boete betalen.