Update

België heeft grootste installatie zonnepanelen van Europa

1 ©UNKNOWN

De logistieke groep Katoen Natie heeft voor 800.000 vierkante meter aan zonnepanelen op zijn daken laten installeren. Daarmee is het volgens topman Fernand Huts de grootste rooftop installatie van Europa. De totale investering bedraagt 166 miljoen euro.

Groene strategie
Katoen Natie kiest met de economische crisis resoluut voor een groene strategie. Zo werd het energieverbruik gerationaliseerd, waardoor het bedrijf in de eerste helft van dit jaar 21 procent minder energie gebruikte. In april werd de volgende grote stap gezet met de bouw van de zonnepanelen.

25 procent totale capaciteit
Die werden op de vestigingen in Kallo, Gent, Antwerpen en Genk geïnstalleerd. Een groot deel van de zonnepanelen is reeds operationeel en de rest volgt begin 2010. Voor de vestigingen in Italië, Spanje, Frankrijk en de VS zijn er voorstudies lopende.
De installatie produceert jaarlijks ongeveer 35 gigawattuur. Katoen Natie neemt zo naar eigen zeggen 25 procent van de totale capaciteit aan zonne-energie in Vlaanderen voor haar rekening. De installatie zal vooral dienen om het eigen elektriciteitsverbruik op te vangen. De resterende energieproductie wordt teruggeleverd aan het net.

Windturbines

Naast de zonnepanelen is er ook een project lopende om windturbines in te planten op de verschillende sites van Katoen Natie. De groep bestudeert bovendien ook een pilootproject met elektrische wagens. Afhankelijk van de resultaten wordt overwogen om tegen 2011 de huidige traditionele vloot stapsgewijs te vervangen door een elektrisch wagenpark.

Felicitaties
Vlaams minister-president Kris Peeters feliciteerde Katoen Natie. "Het grootste zonne-energiepark neerpoten is een indrukwekkende prestatie. Katoen Natie heeft in deze crisis duidelijk de juiste keuze gemaakt." (belga/ep)