Binnenland

Ambulancier vrijgesproken voor dood van patiënt

1 ©UNKNOWN

Een 27-jarige Brugse ambulancier is door de correctionele rechtbank van Brugge vrijgesproken voor onopzettelijke slagen en verwondingen, zonder het oogmerk te doden, maar met de dood tot gevolg.

Toen de ambulancier een 85-jarige patiënt terug naar zijn huis bracht in Knokke-Heist, na een nierdialysesessie in het Brugse AZ Sint-Jan, verloor hij in een fikse hagelbui zijn evenwicht. Hij loste de greep op de draagberrie. De tachtiger viel daarop met zijn hoofd op het trottoir en moest terug naar het ziekenhuis. Acht dagen later overleed hij, volgens de lijkschouwer mogelijk aan de gevolgen van de hoofdwonde na de val.
 
De weduwe van het slachtoffer stelde zich voor 1 euro burgerlijke partij, maar kreeg die dus niet. Het Openbaar Ministerie, dat duidelijk verveeld zat met de zaak, vroeg slechts de opschorting voor de beklaagde.
 
Kosten besparen
Philip Vandevyver, voorzitter van de Unie der Belgische Ambulance, betreurt de hele zaak. "Dit is uiteraard ongelofelijk erg voor de nabestaanden van het slachtoffer. Aan de andere kant vind ik het simpelweg schandalig dat die ambulancier de patiënt in zijn eentje moest vervoeren. Dat zou echt niet mogen. Jammer genoeg is dit geen alleenstaand geval. Men wil de kosten zodanig laag houden, waardoor dergelijk vervoer meestal maar met één ambulancier gebeurt. Ik probeer dat al 25 jaar aan te kaarten, alleen luisterde nog niemand naar mij." (belga/eb)