Update

Achttiende Belgian Pride trekt 80.000 deelnemers

7 ©BELGA

De 18e Belgian Pride die deze namiddag door het centrum van Brussel is getrokken, telde niet minder dan 80.000 deelnemers. Dat zijn er tienduizend meer dan de 70.000 van de Belgian Pride 2012, zo meldt VisitBrussels, de toeristische dienst van de hoofdstad die mee instaat voor de organisatie van de Pride, het hoogfeest voor de LGBTQI-gemeenschap (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Questioning en Intersex) in België.

©BELGA
©BELGA
©AFP

De bonte en muzikale optocht vierde dit jaar een dubbele verjaardag. Zo is het tien jaar geleden dat België het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht goedkeurde, en zeven jaar geleden dat het recht van homokoppels om te adopteren erkend werd.

"De PRIDE4EVERY1 is en blijft echter ook een jaarlijkse gelegenheid waarbij de holebitrans samen oproepen tot solidariteit en gelijkheid", zegt Martha Meeze van VisitBrussels. "We zijn fier op onze steun voor dit evenement dat inmiddels is uitgegroeid tot de grootste LGBTQI-manifestatie van het land en Brussel meer dan ooit positioneert als de gay-hoofdstad van Europa."

Net voor de parade van start ging, lieten de organisatoren twee jongeren vrij die zich 48 uur hadden laten opsluiten in een kooi om te protesteren tegen wereldwijde homofobie. Daarnaast is Macedonië dit jaar eregast. "Homofobie is in dat land nog bijna geïnstitutionaliseerd, zowel bij overheid als pers", zeggen de organisatoren van de Pride. "Alle LGBTQI-verenigingen krijgen te maken met discriminatie en geweld. Een Pride organisaren in Skopje is onbegonnen werk, daarom krijgen de Macedonische LGBTQI-activisten in onze optocht een ereplaats."

©BELGA
©BELGA
©AFP