Update

18 arrestaties in onderzoek naar internationale drugsbende

1 ©vmma

In het onderzoek naar de internationale drugsbende die gisteren is opgerold, heeft de onderzoeksrechter in Hasselt achttien personen aangehouden, onder wie een accountant en een gerechtstolk. Dat heeft het federaal parket gemeld. In Nederland zijn nog eens zes personen aangehouden, onder wie het kopstuk van de criminele organisatie, Silvio Aquino. Het federaal parket heeft hun uitlevering gevraagd. Bij 56 huiszoekingen in België, Nederland en Slovakije zijn ook 66 voertuigen, 158.000 euro, 123 Blackberries en gsm's en een aantal vuurwapens in beslag genomen.

De criminele organisatie werd geleid door de Italiaanse familie Aquino uit Maasmechelen, die reeds jaren gekend was bij politie en gerecht omdat ze al herhaaldelijk betrokken was bij de internationale handel in verdovende middelen. Midden 2012 besliste het federaal parket om een nieuw strafonderzoek te openen naar de activiteiten van de familie en haar handlangers. Dat onderzoek werd in handen gegeven van de federale gerechtelijke politie (FGP) van Hasselt. In totaal werkten 27 speurders van de FGP Hasselt maar ook van andere FGP-afdelingen en van centrale diensten van de FGP 9 maanden lang voltijds aan het dossier.

Moeilijk onderzoek
Dat onderzoek verliep allesbehalve van een leien dakje. "De organisatie gebruikte immers een hele reeks technieken om zich tegen gerechtelijke inmenging te beschermen", zegt federaal procureur Johan Delmulle. "Zo gebruikten ze bijnamen, veranderden ze regelmatig van gsm en communiceerden ze op afgeschermde manier via het internet. Verschillende bendeleden hadden hun woning ook omgebouwd tot een ware burcht en de buurt waar ze woonden, werd in de gaten gehouden zodat de politie daar geen observaties kon uitvoeren. In Nederland beschikte de organisatie ook over zogenaamde 'safe-houses' waar ze ongestoord kon vergaderen en leden van de organisatie die vanuit Zuid-Amerika overkwamen voor een ontmoeting, bleven telkens maar een paar uur of een paar dagen in Europa."

In de loop van het onderzoek bleek ook dat de organisatie de politie had geïnfiltreerd. Een beëdigde gerechtstolk die al 10 jaar voor gerecht en politie werkte en voor de federale politie in het onderzoek als tolk optrad, bleek op de loonlijst van de organisatie te staan.

Cocaïnesmokkel
Desondanks konden de speurders de verschillende leden van de organisatie in kaart brengen. Dat gebeurde in nauwe samenwerking met het landelijk parket van Nederland en de Nederlandse politiediensten. Uit het onderzoek bleek dat er tussen september 2012 en einde mei 2013 vijf transporten van cocaïne georganiseerd werden, goed voor in totaal 2.000 tot 2.500 kilo. De drugs werden vanuit Zuid-Amerika naar de havens van Rotterdam en Antwerpen gebracht en waren bestemd voor de Europese markt, voornamelijk België, Nederland en Groot-Brittannië. Een zesde transport, van 330 kilo, werd op 15 maart onderschept in Opglabbeek.

Deze week beslisten het federaal parket en het Nederlandse landelijk parket om tot actie over te gaan. "Woensdagavond pakte de Nederlandse politie in een Japans restaurant in Amsterdam al het kopstuk van de bende, Silvio Aquino, op, samen met drie andere verdachten", zegt Gerrit Van Der Burg van het landelijk parket. "Elders in Nederland werden nog twee personen opgepakt. We voerden ook tien huiszoekingen uit en namen 51.000 euro cash geld, wapens, twee voertuigen en drugs in beslag."

Tientallen huiszoekingen
Gisterenochtend vielen meer dan 250 Belgische speurders dan binnen op 43 plaatsen terwijl ook in Slovakije 3 huiszoekingen werden uitgevoerd. De Belgische politie pakte 53 personen op, van wie er 31 werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Hasselt. Die hield er uiteindelijk 18 aan. Daarbij zitten ook nog Antonio, Lucio en Francesco Aquino. Een vijfde broer Aquino werd wel voorgeleid maar niet aangehouden.

Bij een aangehouden verdachten is ook de omgekochte tolk, een accountant en een garagehouder. Die laatste voorzag de criminele organisatie regelmatig van nieuwe voertuigen terwijl de accountant zorgde voor het beheer van de illegale opbrengsten. Een groot deel daarvan werd geïnvesteerd in onroerende goederen, een ander deel in luxegoederen. Zo legde de politie gisteren beslag op drie paarden en 66 voertuigen, waarbij een Bentley, een Ferrari, een Porsche Cayenne, een Mercedes CL500, een Mercedes E350, een Kawasaki-motor en een Harley Davidson. Ook wapens en 127.000 euro cash werden gevonden.

De 18 aangehouden verdachten verschijnen aanstaande dinsdag voor de Hasseltse raadkamer. Die moet zich uitspreken over hun verdere aanhouding.