Binnenland

"Wie inburgeringscursus weigert, krijgt boete"

1 Marino Keulen gaat boetes tot 5.000 euro geven aan alle nieuwkomers die weigeren een inburgeringscursus te volgen. ©UNKNOWN

Alle nieuwkomers in België die weigeren om een inburgeringscursus te volgen, zullen daarvoor beboet worden. Dat geldt ook voor mensen uit de joodse gemeenschap. Dat zegt het kabinet van Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen (Open Vld) nadat bekend raakte dat enkele ultra-orthodoxe rabbijnen uit Antwerpen hun geloofsgenoten in een brief verboden hebben om deel te nemen aan de verplichte inburgeringstrajecten.

In strijd met Thora
Volgens een aantal rabbijnen zijn de cursussen Maatschappelijke Oriëntatie in strijd met de heilige Thora. Vooral ethische kwesties als het homohuwelijk en abortus liggen moeilijk. Een aantal joodse nieuwkomers gaat daarom op aanraden van hun religieuze leiders niet naar de lessen.

5.000 euro
Kan niet, zegt minister Keulen. "De regels voor iedereen, ongeacht zijn of haar geloof. Als die mensen niet reageren op hun oproepingsbrief voor de inburgeringscursus en na een bezoek van iemand van de overheid nog steeds weigeren om de lessen te volgen, komt er een eerste boete van 50 euro. Blijven ze volhouden, dan kunnen de sancties oplopen tot 5.000 euro. Dat systeem is van kracht sinds dit jaar."

Cultuurshock
Terry Davids, algemeen directeur bij Joods Actueel, vindt de brief van de rabbijnen "ietwat ongelukkig en slecht gecommuniceerd". Volgens haar zijn de cursussen voor een beperkt zeer gelovig deel chassidische Joden een ware cultuurshock. Zij komen immers vooral uit Israël en leefden er onder gelijkgezinden.

Regels volgen
Toch benadrukt Davids dat Joden de inburgeringstrajecten zullen blijven volgen. "De joodse wetten schrijven voor dat je de regels van het land waar je woont moet volgen, en dat is hier niet anders", besluit de algemeen directeur. (belga/adb)