Binnenland

"Cordon sanitaire doorbroken in Denderleeuw"

1 Gerolf Annemans werd onlangs verkozen tot voorzitter van het Vlaams Belang. ©PHOTO_NEWS

Op voorstel van Vlaams Belang gaat in Denderleeuw de gemeenteraadszitting waarop geheim gestemd wordt over een schepencollege een week vroeger door. N-VA en CD&V steunden het voorstel vanavond op de installatievergadering, waardoor het cordon de facto is doorbroken, klinkt het in een gezamelijke reactie van sp.a/Open en Open Vld Plus.

Het voorstel van sp.a/Open en Open Vld Plus om die geheime stemming op 16 januari te houden, werd op de installatievergadering gecounterd door Vlaams Belang. Zij kregen tijdens een stemming steun van N-VA en CD&V om die stemming een week vroeger te houden.

"Het heeft allemaal lang genoeg geduurd, het wordt tijd dat er duidelijkheid geschapen wordt", zegt Kristof Slagmulder van Vlaams Belang. "We hebben gezegd wie we zullen steunen (CD&V en N-VA, red.) en we zullen zien wat er uit die geheime stemming komt. We hebben al gezegd dat we heel wat overeenkomsten hebben met N-VA en het zou niet slecht zijn als we rond de tafel gaan zitten."

Kritiek
In een gezamenlijke reactie zeggen uittredend burgemeester Jo Fonck (sp.a), Jo Waegeman (Open) en Arnold Eeman (Open Vld Plus) dat Vlaams Belang duidelijk aan zet is. "Ze willen de periode korter maken omdat andere invloeden spelen. Nationaal zeggen N-VA en CD&V dat ze het cordon niet mogen doorbreken, maar het is duidelijk dat de lokale afdelingen zich daar niets van aantrekken."

Uittredend burgemeester Jo Fonck spreekt over een "schrijnende" situatie. "Er dreigt een minderheidscollege te starten met een burgemeester uit de oppositie." Jo Fonck (sp.a) blijft waarnemend burgemeester tot er een nieuwe burgervader is aangesteld, waarbij ofwel de handtekening van Vlaams Belang nodig is of een beslissing van de minister om iemand van buitenaf aan te duiden.

De voordrachten voor de functie van gemeenteraadsvoorzitter en het schepencollege moet tegen vrijdag 4 januari om 12 uur binnen zijn. De geheime stemming gaat door op woensdag 9 januari om 20 uur. Jan De Nul (CD&V) en Erna Scheerlinck (N-VA) waren vanavond niet bereikbaar voor commentaar.